Parempia hoivaprosesseja ja –tarvearviointeja etäkonsultaatiosta ammattilaisten kesken

Juuri päättyneet Lääkäripäivät 2019 kokosi yhteen yleis- ja erikoislääkärit, kandit ja kokeneet lääkärit sekä tutkijat. Välitön yhteys, nopea tiedonkulku, kokemuksen ja tiedon jakaminen, uuden omaksuminen ja siihen tutustuminen sekä verkottuminen toteutuivat juuri niin kuin pitääkin. Arjen keskellä, potilaiden hoivaprosessien keskellä, on entistä tärkeämpää saada sama välitön yhteys ammattilaisten kesken. Hoivan digitalisointi ei romuta vanhaa tai syrjäytä osaajia – päinvastoin, etäyhteys lisää osaamista, potilaan kokonaisvaltaista ymmärrystä ja madaltaa raja-aitoja. Etäyhteys kokoaa yhteen paikasta riippumatta. Digitaalinen terveysalusta – sisältäen etäyhteyden – kehittää ja tukee olemassa olevia hoitopalveluita ja tuo palvelut kaikkien saataville.

HUSn erikoislääkäri, LT Laura Mäkitie pureutui Lääkäripäivillä etäkonsultaation mahdollisuuksiin ammattilaisten kesken. Mäkitie esitti tulevaisuuden vision hoivamallista, jossa etäkonsultaatio saattaa yhteen perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon ammattilaisen samalla, kun yksinkertaisimpiin kysymyksiin vastaukset voi tuoda chatbot. Osa lähetteistä voidaan korvata tai käsitellä konsultaatiovastauksina; Perinteisen lähetteen käsittelyn viedessä jopa kolme päivää, etäkonsultaatio ammattilaisten välillä voi lyhentää ajan muutamaan minuuttiin. HUSin tekemien kokeiluiden tuloksena Mäkitie nosti esiin myös vahvan potilastyytyväisyyden nousun sekä potilaan osallistamisen ja mukanaolon hyödyt hoivaprosessissa.

Etäkonsultaatio ammattilaisten välillä on osa potilastyytyväisyyttä

Etäkonsultaation ero esimerkiksi puheluun näkyy ammattilaisten nopeampana ja helpompana kohtaamisena potilaan kanssa tai ammattilaisten kesken. Etäkonsultaation muiksi eduiksi Mäkitie nosti hoivaprosessien nopeutumisen; erikoissairaanhoidon arvioinnin tarpeen toteuttamisen perus- ja erikoissairaanhoidon toimijoiden kesken sekä tuen diagnostiikalle sekä hoidolle. Näiden lisäksi yksikkökohtainen koulutustarpeen arvio, yksilöllinen ja moniammatillinen oppiminen sekä ymmärrys eri yksiköiden toiminnoista paranevat.
On erinomaista, että näiden kokeiluiden määrä ja laajuus kasvavat vahvasti Suomessa.

Soimaako e-ähky?

Rohkeus kokeilla, tarjota ympäristö innovaatioille ja uusille ratkaisuille sekä toivottaa avoimesti eri toimijat mukaan kokeiluihin on herännyt verkkaisesti, mutta varmasti. Moni toimija ja ammattilainen on samanaikaisesti e-ähkyssä, jossa lukemattomien app:ien, älylaitteiden, robottien, alustojen ja järjestelmien keskeltä haetaan ratkaisua tuleviin tarpeisiin. Haetaan skaalautuvia, modulaarisia kokonaisratkaisuita, jotka ovat riippumattomia loppukäyttäjiensä digiosaamisesta. Parhaimmillaan ne innostavat, osallistavat ja turvaavat potilaan ja hoiva-ammattilaisten aktiivisen, yhteisen hoivaprosessin. Juuri valmistuneiden ja nuorten lääkäreiden rohkeus uuden AI-todellisuuden ja chatbottien yhdistämiseen potilaan arkeen, nykyisiin puitteisiin ja toimintoihin on ihailtavaa. Nuorten lääkäreiden jalat ovat tukevasti maassa samalla, kun työn kehittäminen, hoivamallit ja tavat kohdata potilas potilaan ehdoilla ovat avoimesti uuteen valmiina. Hoivan kokonaisratkaisuissa etähoivan merkitys ole enää jää jos –tasolle, vaan olemme tilanteessa, ‘mitä’, ‘miten’ nykyisiä ja tulevia tarpeita ratkaistaan etähoivan tuella. Terveydenhuollon muutosaalto on ravisuttanut hankintaprosesseja, edistänyt ekosysteemien syntyä ja kehittymistä sekä siirtänyt digihoivan ensikosketukseksi tai ohjausvaiheeksi perusterveydenhoidossa. Niinkin on jo ehtinyt tapahtua, että digivastaanotot ovat konkretisoituneet fyysisiksi vastaanottopisteiksi. Näissä etäkonsultaation seuraavat jatkovaiheet toteutetaan nopeasti, ilman jonoja “minuuttiklinikoina”, potilasta lähinnä olevilla vastaanottopaikoilla.

Pohjoismainen ratkaisu

ja blogin ensimmäinen julkaisu https://www.visibacare.com/fi/blog/parempia-hoivaprosesseja-ja-tarvearviointeja-etäkonsultaatiosta-ammattilaisten-kesken

**

ECCA Nordic is a service provider for Business Finland and is supporting the SME growth an international processes. Get in touch with us to find out more.

Contact us: firstname.surname (at) eccanordic.com

 

0 Comments

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte.

OTA YHTEYTTÄ

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

©2024 ECCA Nordic

Log in with your credentials

Forgot your details?