Dags att blicka mot vårdens vår i Finland – är vi redo för ”Mobile first, physical next”

Innan jultomten öppnar sina säckar för oss snälla vill jag blicka mot Finland och det som händer i Finland under Q1-Q2/2019:
Finland har ett valår vilket innebär att – framförallt – inom vård och hälsa ska många saker röstas om före regeringsbyte nästa vår. Det ditt företag har gjort i Sverige och de kundcaser som gynnar ”Goodbye hospital, hello HOMEspital” är intressanta – de ska vi tillsammans jobba med, öka i antal i Finland samt berätta om det till dem som skapar resurser för vården i Finland.
Både Uleåborg och Åbo bygger fortfarande sina nya sjukhus. Kuopio är ledande inom neurologi, Åbo har alltid varit duktig bla inom cancerforskning och Helsingfors satsar ännu mera på ekosystem. Apotti tas i bruk i början av året.
På den privata vårdmarknaden har vi inte sett slutet av företagsförvärv än – tror jag – däremot satsar köpare nu mera på vertikala och nischade förvärv. Seniorernas vård och vardag fortsätter att vara ett starkt och intressant område. -Vi bygger ju vår egen vardag som kommer! AI är redan en del av den.
Brist eller  på specialister påverkar också marknadsbilden och de lösningar ska prioriteras: distansvård frigör specialisternas tid till mera vård och vård till patienter som annars inte skulle få det a) inom rimlig tid, b) tillräckligt ofta eller c) till en överkomlig kostnad
Trots att vi känner en frustation över vårdreformens tidplan har den också tydliga, positiva effekter: den privata sektorn har redan tagit an med det mesta som börjar med ”e” eller ”de”. Kunskap finns där, resurser skapas nu med hjälp av partnerskap, förvärv eller samägda bolag. Den offentliga sektorn har redan blivit bättre med sina upphandlingar – och det blir många fler redan nästa år – och även om vi ibland tröttnar på pilot och provperioder så är det dem som är våra visitkort och referenser när det gäller nästa steg. Jag tror på ”no new beds”.
Tänk på att Finlands vårdsystem har tagit rätt många år att bygga upp dvs satsa systematiskt och långsiktigt på den finska marknaden.
ECCA Nordic har jobbat många år med våra länder, kan nätverk, projekt (inkl. projektfunding), innovativa upphandlingar samt vet att marknadsföring är inte en separat del av ens verksamhet utan är alla de steg vi tar på en marknad – Du är vad du marknadsför.

Det här var kort och ytligt men ändå toppen av isberget av den finska vårdmarknaden. ECCA Nordic med sina nordiska partners jobbar aktivt för att vi tillsammans lyckas – Let´s grow healthy!

**

Här kommer också Upgraded Life hälsningar för kännedom. När du har ett aktiebolag i Finland och verksamheten börjat bli mera lokal, rekommenderar jag att fundera över vissa finska medlemskap – som t ex i Upgraded. Upgraded Lifes nätverk är bra, det syns och även många stora och väletablerade aktörer är med.

 

Q1-Q2/2019 to-be in Finland:

Börja också redan nu fundera över att erbjuda / presentera / marknadsföra en ny lösning eller ett lyckat partnerskap/kundcase på (åtminstone)

  1. Sjuksköterskadagar 2019 i mars i Helsingfors
  2. STeHS på KYS/Kuopio i början av april
  3. ATK Dagar i maj i Tammerfors
  4. Upgraded Life vid månadsskiftet maj-juni i Helsingfors
  5. HiMMS Europe i juni i Helsingfors
  6. Terve-SOS i maj i Helsingfors – speciellt intressant om du har fokus på FHV

Ett alternativ som jag alltid tycker ger mera genomslag än att ställa ut med en egen monter är att ställa ut med en finsk partner eller en grupp av svenska företag som samarbetar med varandra/har samma målgrupp med kompletterande lösningar. Dessutom: Bli en keynote och kombinera det ihop med annan synlighet.

Missat något eller vad kan jag göra ännu bättre med dig för våra gemensamma mål? Komplettera, förbättra och återkom med nya förslag så gör tillsammans det bästa vi kan – Visst!

Ha en lyckad december!

**

ECCA Nordic is a service provider for Business Finland and is supporting the SME growth an international processes. Get in touch with us to find out more.

Contact us: firstname.surname (at) eccanordic.com

 

0 Comments

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte.

OTA YHTEYTTÄ

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

©2024 ECCA Nordic

Log in with your credentials

Forgot your details?